MENU
Materialen Bijvoorbeeld TPE, iets ‘tussen rubber en kunststof’  

Bijvoorbeeld TPE, iets ‘tussen rubber en kunststof’

Materialen

VMT-products kan produceren met bijna alle denkbare materialen. Een voorbeeld: thermoplastische kunststoffen (TPE) zijn in opkomst als vervanger van diverse rubbersoorten. Maar verder verwerken wij ook alle standaard materialen, zoals PE, PP en ABS. Lees hieronder over de door ons meest gebruikte materialen en de basis eigenschappen. Graag helpen wij u verder bij het kiezen van het juiste materiaal bij het product.

Daarnaast houden wij de nieuwste ontwikkelingen met betrekking tot materialen scherp in de gaten. Zo doen wij vele proeven met biologisch afbreekbare kunststoffen en gaan wij geen uitdaging uit de weg om een product te maken in het door u gewenste kunststof.

Polyetheen

Polyetheen (PE) is relatief zacht en taai materiaal dat in twee type voorkomt: LDPE (lage dichtheid, ca. 0,92 kg/dm3) en HDPE (hoge dichtheid, ca. 0,95 kg/dm3). LDPE is aanzienlijk minder stijf dan HDPE. Beide typen verliezen geleidelijk hun stijfheid bij temperatuurverhoging en smelten bij respectievelijk 105 en 125 °C. Voornaamste toepassingen voor LDPE zijn verpakkingsfolie, zakken, buizen en voor HDPE zijn dat emmers, kratten, flessen, vaten.

Polypropeen

Polypropeen (PP) lijkt op polyetheen maar is iets harder en stijver dan HDPE. Polypropeen smelt bij ca. 165 °C. In polypropeen producten kunnen buigpunten worden ingebouwd die een vrijwel die bijna onbeperkt op en neer gaan zonder te scheuren. Voornaamste toepassingen: verpakkingsfolies, vezels, flessen, kratten, buizen, auto-onderdelen.

Polystyreen

Polystyreen (PS) is een zeer bros, hard polymeer met een verwekingspunt van ca. 90 °C. Slagvast polystyreen (HIPS) wordt onder andere gebruikt in duurzame huishoudelijke artikelen en behuizingsdelen.

Polyamide

Polyamide (PA), nylon, heeft een vrij hoog smeltpunt (>200 °C). Hierdoor behouden ze hun vaste stof-karakter tot een hoge temperatuur terwijl de niet lage stijfheid bij verwarming snel daalt. Polyamiden hebben een uitstekende slagsterkte en slijtageweerstand en een vrij lage wrijvingscoëfficiënt. Dit alles maakt polyamide zeer geschikt voor technische toepassingen in tandwielen, lagers etc. Dikwijls wordt polyamide versterkt met glasvezels (tot wel 60%), wat de stijfheid aanzienlijk vergroot. Een zwak punt van polyamide is de gevoeligheid voor water. In natte toestand is de stijfheid van polyamide lager dan in droge toestand.

Polycarbonaat

Polycarbonaat (PC) is tot circa 140 °C een glasachtig transparant materiaal met uitstekende mechanische eigenschappen. De slagsterkte van polycarbonaat is extreem hoog. Dit maakt polycarbonaat enerzijds geschikt voor glas vervangende toepassingen, anderzijds voor technische toepassingen. Versterkt met glasvezel is polycarbonaat eveneens geschikt voor metaal vervangende toepassingen.

ABS

ABS (Acrylonitril-butadieen-styreen)is een licht echter wel hard materiaal. ABS heeft een hoge slagsterkte, een hoge temperatuurresistentie en maar een iets lagere stijfheid dan puur polystyreen (PS). ABS wordt op grote schaal toegepast in speelgoed (LEGO), tv-kasten, bureau-machines etc. Een afgeleide van ABS is Arylonitril-Styreen-Acrylester (ASA). In tegenstelling tot polystyreen en ABS onderscheidt dit materiaal zich door zijn hoge weerstand tegen veroudering. ASA wordt voornamelijk gebruikt voor onderdelen van boten, straatverlichting, brievenbussen.

EVA

EVA is een zacht, flexibel maar heel taai, UV- en weerbestendig, isolerend, licht van gewicht en slijtvast materiaal. Dit maakt EVA ten opzicht van het bekende PVC en rubber een veel effectiever en duurzamer materiaal. Een product van het materiaal EVA heeft zowel aan de buiten- als binnenkant dezelfde eigenschappen. Als het materiaal EVA scheurt/breekt, neemt de binnenkant ook géén vocht op.

EVA is geschikt voor binnen- en buitentoepassingen. Door de vele eigenschappen wordt het materiaal in diverse sectoren gebruikt. EVA wordt onder andere gebruikt in lamineermiddelen, kinderzitjes, schoenzolen, maritieme producten, zonnepanelen, folie voor levensmiddelen, speelgoed, massieve banden voor kinderwagens, sportmatten en andere sportartikelen die schokabsorberend zijn.

TPE

Voor producten die flexibel moeten zijn, maar niet mogen doorbuigen zijn thermoplastische elastomeren (TPE) voor de productie eigenlijk beter dan rubbers. Het is ideaal voor delen die sterk maar ook flexibel moeten zijn, zoals motorhoezen, doppen, beschermkappen, kinderzitjes... noem maar op.

TPE is beter vormbaar dan rubber. Het materiaal is bij kamertemperatuur elastisch en bij verhitting zacht en goed te vormen. Ook houdt het de nieuwe vorm als het weer afkoelt. Uiteindelijk is dit materiaal ook beter afbreekbaar dan rubber. Goed nieuws voor het milieu.

+31 (0)578 - 692 700

Stel ons een vraag

Wilt u ons een bestand sturen
Gebruik dan onze WeTransfer »

U kunt ons ook mailen op


VMT Products - Pros in polymers & production
Europaweg 28 - 8181 BH Heerde, NL - +31 (0)578-692 700 -