PP – Polystyreen

PP is een materiaal wat je vaak zult tegenkomen. Het is een alleskunner wat niet breekt maar vervormt. Het is een kunststof wat uitstekend geschikt is voor agrarische toepassingen. PP is namelijk een materiaal waar bacteriën en vuil moeilijk aan hechten. Wanneer wij deze eigenschappen willen gebruiken voor een sterk product voegen wij talk of glasvezel toe aan het materiaal. Producten worden stijver en sterker.

PP – Polystyreen

Polystyreen is een materiaal wat zich ideaal laat verwerken in TSG-producten. Slagvaste en lichtgewichte producten zijn het gevolg. Anders dan bij PP is Polystryreen een stuk minder goed te buigen. Polystyreen gebruiken wij bijvoorbeeld voor medische producten maar bijvoorbeeld ook voor zonnebanken. .

PLA – Bio-kunststof

PLA is een jong soort kunststof wat gemaakt wordt van melkzuur. Een kunststof met weinig krimp bij afkoelen. Dit maakt het materiaal ideaal voor 3D-printen. Ook spuitgieten doen wij in PLA. Creëer producten die weer afgebroken kunnen worden tot biologisch materiaal.

PE – Polyetheen

Polyetheen wordt veelal voor rotatiegieten gebruikt. Ook spuitgieten wordt gedaan in dit materiaal. Het is aardig flexibel en breekt niet snel. Lakken en stickers plakken zonder nabewerking is niet mogelijk.

PC – Polycarbonaat

Vaak kom je bij Polycarbonaat uit wanneer een materiaal transparant moet worden. Het materiaal is wel behoorlijk bros en scheurt dus snel wanneer je er in boort of zaagt.

Noryl

Noryl is in verschillende soorten en maten beschikbaar. Hierbij is de eis van de klant dus belangrijk. Is hittebestendigheid belangrijk? Of moet het juist enorm slagvast zijn?

PA – Polyamide

Nylon is een bijzonder materiaal. Je kan het zeker een technisch kunststof noemen vanwege zijn eigenschappen. Hittebestendig en mechanisch een hoogvlieger. Nylon neemt vocht op en moet dus eerst gedroogd worden.

TPE

Voor producten die flexibel moeten zijn, maar niet mogen doorbuigen zijn thermoplastische elastomeren (TPE) voor de productie eigenlijk beter dan rubbers. Het is ideaal voor delen die sterk maar ook flexibel moeten zijn, zoals motorhoezen, doppen, beschermkappen, kinderzitjes… noem maar op.

PP – Polystyreen

PMMA staat ook wel bekend als Acrylaat. Het kan transparant geproduceerd worden.

PP – Polystyreen

ABS is een veelgebruikt technisch kunststof. Behuizingen van elektronica worden hier veelal van gemaakt. Buiten toepassingen zijn af te raden vanwege de slechte bestendigheid tegen de omstandigheden.

PP – Polystyreen

EVA is een zacht, flexibel maar heel taai, UV- en weerbestendig, isolerend, licht van gewicht en slijtvast materiaal. Dit maakt EVA ten opzicht van het bekende PVC en rubber een veel effectiever en duurzamer materiaal. Een product van het materiaal EVA heeft zowel aan de buiten- als binnenkant dezelfde eigenschappen. Als het materiaal EVA scheurt/breekt, neemt de binnenkant ook géén vocht op.

Kunststof materiaal

Wilt u hulp bij de keuze van het juiste kunststof materiaal voor de productie van je kunststof product? Bij VMT Products geven we u graag van een passend advies over welke thermoplastische kunststoffen je het beste kunt gebruiken kunt. Of het nu polyethyleen (PE), polypropyleen (PP), polystyreen (PS) of polyamide (PA) of een ander soort is – bij ons kunt u kiezen uit een breed scala aan verschillende kunststof materialen. Wij hebben de verschillende materialen en hun kenmerken hieronder voor u op een rij gezet.

Polyetheen

Polyetheen (PE) is een van de meest gebruikte kunststofmaterialen wereldwijd en is een relatief zacht en taai materiaal. Er zijn twee typen te onderscheiden: PE-LPDE, met een lage dichtheid van ongeveer 0,92 kg / dm³ en PE-HPDE, met een hoge dichtheid van ongeveer 0,95 kg / dm³. De PE-LPDE is ideaal voor de productie van verpakkingsfilms, zakken en buizen. De PE-HPDE wordt voornamelijk gebruikt voor de productie van flessen, emmers, dozen en vaten. Beide varianten van het polyetheen verliezen geleidelijk hun stijfheid bij hoge temperaturen en smelten bij respectievelijk 105 en 125 °C.

Polypropeen

Het plastic materiaal polypropeen (PP) lijkt op het polyethyleen (PE), maar is iets harder en hittebestendiger. Het wordt voornamelijk gebruikt voor de productie van verpakkingen, vezels, pijpen en auto-onderdelen. Dit materiaal wordt met name aanbevolen als het afgewerkte plastic product knikken bevat. Polypropyleen smelt bij ongeveer 165 °C.

Polystyreen

Polystyreen (PS) is een zeer bros en hard plastic materiaal dat smelt bij ongeveer 90 °C. Slagvast polystyreen (HIPS) wordt gebruikt bij de vervaardiging van veel alledaagse producten, waaronder voedselverpakkingen, duurzame huishoudelijke artikelen en behuizingsonderdelen voor elektrische apparaten.

Polyamide

Polyamide (PA) heeft een hoog smeltpunt (> 200 °C), uitstekende schokbestendigheid en een relatief lage wrijvingscoëfficiënt. Het materiaal is daardoor ideaal voor technische toepassingen, zoals tandwielen, lagers of technische weefsels. In de meeste gevallen wordt het materiaal versterkt door glasvezels, waardoor de stijfheid aanzienlijk wordt verhoogd. De gevoeligheid voor vloeistof is een zwak punt van het materiaal.

Polycarbonaat

Polycarbonaat (PC) is tot circa 140 °C een glasachtig transparant materiaal met uitstekende mechanische eigenschappen. De slagsterkte van polycarbonaat is extreem hoog. Dit maakt polycarbonaat enerzijds geschikt voor glasvervangende toepassingen, anderzijds voor technische toepassingen. Versterkt met glasvezel is polycarbonaat eveneens geschikt voor metaalvervangende toepassingen.

ABS

ABS (Acrylonitril-butadieen-styreen) is een licht maar wel hard materiaal. ABS heeft een hoge slagsterkte, een hoge temperatuurresistentie en slechts een iets lagere stijfheid dan puur polystyreen (PS). ABS wordt op grote schaal toegepast in speelgoed (LEGO), tv-kasten, bureau-machines etc. Een afgeleide van ABS is Arylonitril-Styreen-Acrylester (ASA). In tegenstelling tot polystyreen en ABS onderscheidt dit materiaal zich door zijn hoge weerstand tegen veroudering. ASA wordt voornamelijk gebruikt voor onderdelen van boten, straatverlichting en brievenbussen.

EVA

EVA is een zacht, flexibel maar heel taai materiaal dat UV- en weerbestendig is, isolerend, licht van gewicht en slijtvast. Dit maakt EVA ten opzichte van het bekende PVC en rubber een veel effectiever en duurzamer materiaal. Een product van het materiaal EVA heeft zowel aan de buiten- als binnenkant dezelfde eigenschappen. Als het materiaal EVA scheurt/breekt, neemt ook de binnenkant géén vocht op. EVA is geschikt voor binnen- en buitentoepassingen. Door de vele eigenschappen wordt het materiaal in diverse sectoren gebruikt. EVA wordt onder andere gebruikt in lamineermiddelen, kinderzitjes, schoenzolen, maritieme producten, zonnepanelen, folie voor levensmiddelen, speelgoed, massieve banden voor kinderwagens, sportmatten en andere sportartikelen die schokabsorberend zijn.

TPE

Voor producten die flexibel moeten zijn maar niet mogen doorbuigen, zijn thermoplastische elastomeren (TPE) voor de productie eigenlijk beter geschikt dan rubbers. Het is ideaal voor delen die sterk maar ook flexibel moeten zijn, zoals motorhoezen, doppen, beschermkappen en kinderzitjes. TPE is beter vormbaar dan rubber. Het materiaal is bij kamertemperatuur elastisch en bij verhitting zacht en goed te vormen. Ook houdt het de nieuwe vorm als het weer afkoelt. Uiteindelijk is dit materiaal ook beter afbreekbaar dan rubber. Goed nieuws voor het milieu.

Biologisch afbreekbare plastic materialen

Bij VMT Products vinden we het belangrijk dat producten zo milieuvriendelijk mogelijk zijn. Daarom voeren we onder meer experimenten uit met biologisch afbreekbare plastic materialen. Zodat uw producten zo duurzaam mogelijk zijn.

Wij geven u graag advies!

Wilt u meer weten over de verschillende kunststof materialen of thermoplastische kunststoffen? Neemt u dan contact met ons op. Ook maken we graag een afspraak om u te helpen bij het kiezen van het juiste materiaal voor uw product.