Nieuwe productietechniek „Robomould“: Elektrisch rotatiegieten met robots

4 april 2019

Zoals al in een kort nieuwsartikel aangekondigd, krijgen we bij VMT Products binnenkort nieuwe machines. Hierdoor zijn we in staat om een nieuwe productietechniek aan te bieden. In dit blogartikel willen we u de “Robomould”-technologie – een robotgestuurde vorm van rotatiegieten – presenteren. U leest alles over de werkwijze en de voor- en nadelen van de nieuwe productietechniek.

Hoe werkt de nieuwe „Robomould“-technologie?

Bij het traditionele rotatiegieten wordt de kunststof in een holle matrijs gedaan. Deze wordt vervolgens binnen een oven verhit en tegelijkertijd om zijn eigen as geroteerd. Hierdoor zet zich de kunststoff in de innerlijke oppervlakte van de matrijs af, zodat een hol kunststoffproduct ontstaat. De rotatiematrijs wordt uit de oven genomen en in een koeling zo lang verder geroteerd tot de kunststof is gestold.

Bij de “Robomould”-Technologie daarentegen vertrouwt men volledig op robots. Terwijl deze de matrijs laten roteren, wordt de kunststof met behulp van verwarmingselementen direct op de matrijs verhit. Om dit proces optimaal te kunnen beheersen zijn er door de matrijs heen en binnen in het product thermokoppels geplaatst, zodat de temperatuur in de matrijs en het product gemeten kan worden. Met behulp van deze sensoren kunnen de verwarmingselementen op de matrijs uiterst precies aangestuurd worden. Zo is het mogelijk om op kritische punten in het product sterker te verwarmen en daarmee lokaal grotere wanddiktes te realiseren.

Door het rotatiegieten op basis van elektisch verwarmde matrijzen gaat er minder energie verloren en het kan duidelijk efficiënter geproduceerd worden. Bovendien kan het productieproces bijna volledig geautomatiseerd worden. De robots laten zich namelijk via WIFI met behulp van een ERP-systeem sturen. Een signaal van het system is genoeg. De robots wisselen de vorm uit en beginnen automatisch met de productie van het volgende kunststofproduct. Met behulp van het elektrisch rotatiegieten kunnen zowel grote als kleine series worden geproduceerd.

Voor- en nadeelen van de “Robomould”-Technologie

Iedere matrijs beschikt over zijn eigen verwarming, meetapparatuur en koeling. Bij zo veel technologie zal de productie van de matrijzen natuurlijk iets duurder worden, echter biedt de “Robomould”-technologie ook belangrijke voordelen. Zo kunnen kunststofproducten met een nog hogere precisie worden aangemaakt, omdat het materiaal meteen in de matrijs wordt verhit. Hierdoor kan de kwaliteit van de aangemaakte producten duidelijk verbeterd worden. Daarnaast kunnen met behulp van de nieuwe techniek ook snellere cyclus tijden gerealiseerd worden, zodat de productie in zijn geheel efficiënter verloopt.

Het grootste voordeel van de nieuwe technologie is waarschijnlijk de enorme verlaging van het energieverbruik en de daaruit resulterende bescherming van het milieu. Bij het traditionele rotatiegieten zou het mogelijk kunnen zijn dat tot aan 95 procent van de energie verloren gaat. De nieuwe “Robomould”-technologie daarentegen is duidelijk efficiënter, omdat het materiaal meteen op de matrijs verhit kan worden. Bovendien kan er zo in de toekomst worden afgestapt van gasgestookte ovens, waardoor het hele proces duurzamer en milieuvriendelijker wordt. Zoals u misschien weet proberen wij bij VMT Products altijd zo duurzaam mogelijk te produceren. Daaroom is de nieuwe technologie met betrekking tot milieubescherming een goede keuze voor ons. Laten wij samen het tijdperk van duurzame productie van kunststof onderdelen inluiden!

Wij hebben u onderstaand nog even de belangrijkste voordelen kort samengevat:

 • Hogere precisie (-> Betere productkwaliteit)
 • Snellere cyclus tijden (-> Efficiëntere productie)
 • Verlaging van het energieverbuik (-> Bescherming van het milieu)
 • Mogelijkheid tot variërende wanddiktes
 • Ontlasting van de medewerkers

 

Toepassingsgebied van de nieuwe technologie

De „Robomould“-technologie wordt bij ons voor de productie van holle kunststoffproducten in verschillende vormengrootheden en kleuren ingezet. Of het nu gaat om de agrarische sectorkoeltechniek en klimaatbeheersing of de sportsector, bij VMT bent u altijd op de juiste plek wat betreft rotatiegieten.

Meer ervaren over het robotgestuurde rotatiegieten

Wilt u meer ervaren over de „Robomould“-technologie? Neem dan gewoon contact met ons op en laat u zich van onze ingenieurs adviseren. Als u de “Robomould”-technologie ook al een keer in actie wil zien, neem even een kijkje naar ons video op deze site.

Nieuws/Blog

 • 2 februari 2024

  Wilt u kunststof producten laten spuitgieten? VMT Products is dé specialist op het gebied van kunststofproductie. Ons spuitgietbedrijf heeft alles [...]

 • 2 november 2023

  Tijdens het kunststof spuitgieten is veel energie nodig, wat een negatieve invloed op het milieu heeft. Daarom zijn we bij [...]

 • 2 november 2023

  Bij VMT blijft duurzaamheid een terugkerend thema. Dit speelt bij ons voornamelijk op twee onderdelen een rol. Aan de ene [...]